• nietiedereenkenteva

Leuke minimalistische oplossing voor hangkleding met DIY beschrijving!

De slaapkamer van Fien heeft weer een paar praktische en oogstrelende aanpassingen gekregen. In deze blog laat ik je zien hoe je een minimalistische oplossing voor hangkleding zelf kunt maken!


Naast het bed van Fien is nog een smalle ruimte over. In de hoek daarvan zit een kleine schacht. Ik wilde graag een roede voor de hangkleding op de kamer hebben en dit leek me de ideale plek daarvoor. En dan geen saaie roede, maar een met kleur en goud, want de meubelknopjes in de kamer van Fien zijn ook goud. Dat ik zelf iets moest maken was al snel duidelijk, want je kunt het beste de ruimte benutten als de roedes op maat worden gemaakt. En als je een roede ophangt aan een gekleurde draad, krijg je meteen een leuk effect. Voor een sterke draad kwam ik uit op strijkijzer snoer. Na wat struinen op de site van Snoerboer vond ik naast de kek gekleurde strijkijzer snoeren ook goudkleurige kabelhouders. Deze houders zijn mooi minimalistisch en kun je aan het plafond bevestigen. De kabeldikte kan maximaal 6mm zijn, dus koos ik twee verschillende snoeren (die qua maat passen) voor een speels effect. Zo ging ik voor een 3-aderige zalm roze en een aubergine kleurige snoer. De lengte van de roede moest ik gaan bepalen door twee keer de breedte van de roede bij elkaar op te tellen en dan twee keer de gewenste hoogte van de roede. De twee roedes hebben beiden een andere maat en ook in de hoogte vond ik het leuk om ze te laten verspringen. Zo bestelde ik 3 meter snoer in Aubergine en 5 meter snoer in zalm roze.


De juiste maten voor de roedes had ik inmiddels verzameld en daarvoor kon ik terecht op de site van Chamber Line. Een mooie messing gepolijste roede van 19mm ø met bijpassende einddoppen.

Hieronder een overzicht van het gereedschap dat nodig is om dit zelf te maken.

Mijn hubby zette de roedes in elkaar. De einddoppen werden in de bankschroef gezet en daar kwam een 8mm ø gat in. Het snoer werd eerst aan elkaar geknoopt met de koperen delen en daarna met tindraad gesoldeerd om goed stevig aan elkaar te worden bevestigd. Daaromheen kwam eerst tape en toen een 'klimkous'. Gekke term, voor een soort kousje dat je daar strak omheen kunt schuiven. Dit gedeelte werd naar het midden van de roede geschoven en toen konden de einddoppen erop en mocht het ophangen gaan beginnen. Gaat dit te snel voor je? Hieronder zie je genummerd de stappen die nodig zijn.

Bij het ophangen moet je opletten dat de afstand tussen de roede en de wand groot genoeg is om een hanger (mét kleding) een beetje ruimtelijk kwijt te kunnen. De kabelhouders werden op dezelfde breedte als de roede aan weerszijden aan het plafond bevestigd. Je kunt het snoer vastdraaien in de houders en door eerst beide kanten een klein beetje aan te draaien, kun je nog even goed nameten of hij recht hangt en heb je de mogelijkheid om nog te schuiven. En als hij recht hangt kan hij vast worden vastgezet en kan het ophangen van de kledinghangers beginnen!

Zoals je op de foto kunt zien, combineer ik de roede met hangers die een zilverkleurige hanger hebben. Die kun je zelf goud spuiten (eerst primer en dan goud), of je koopt een goudkleurige hanger. Bij Zara Home kun je terecht voor kinderhangers met een vrolijke kleur. Dat kan ook heel mooi staan.

De lange roede (120cm breed) vond ik wel even spannend, want ik heb zelf bedacht dat deze roede aan twee kabelhouders aan het plafond hangt. En dat kun je alleen maar testen door alle hangers eraan te bevestigen. Het blijkt gelukkig supersterk te zijn.

De kleding heb ik op kleur gehangen om het geheel rustig te houden. De korte roede hangt deels voor de lange roede, zodat riemen, tasjes, kettingen en andere kleding accessoires opgehangen kunnen worden. Zo is de smalle ruimte die over was, optimaal benut en heeft het een praktische en decoratieve functie gekregen. Heb ik je warm gemaakt? Lees dan hieronder verder.

Wil je zelf aan de slag? Kijk dan naar deze shopping list en veel plezier!

1) strijkijzer snoer zalm roze

2) roede in de gewenste lengte 19mm ø

3) einddop voor roede van 19 mm ø

4) schuifhaak voor roede van 19mm ø

5) kabelhouder

6) strijkijzer snoer Aubergine


NB ga je voor een roede langer dan 120cm breed? Plaats dan een of meerdere extra kabelhouders aan het plafond.


#roede #kinderkamer #diy #nietiedereenkenteva #nietiedereenkentevablog #nieuweblog #kledingophangen #kledingroede #kledingroedediy #zelfmaken #messing #snoerboer #chamberline #biertapwinkel #einddop #roede19mm #schuifhaakmessing #kabelhouder #strijkijzersnoer #snoer #roedeopmaat #minimalistischontwerp #speels #shoppinglist #solderen

  • Instagram