Woonhuis Amsterdam Zuidoost

De opdrachtgevers van deze woning kochten een gedateerde rijtjeswoning met het idee om deze helemaal te moderniseren en als een heerlijk thuis te maken voor het gezin. De woning stond al leeg, dus voordat ze zelf de sleutel kregen, mocht ik al een kijkje nemen. Heel fijn, want zo krijg je een indruk van de ruimte en kun je de mogelijkheden bespreken vanuit een blanke canvas. Het proces begon met het maken van indelingen van de begane grond. De positie van de keuken kon worden bepaald en omdat ze graag een kookeiland wilden, liet ik verschillende posities zien. De indeling die ze kozen is ook de meest eigenzinnige keuze. Zo kom je de woonkamer binnen bij het kookeiland en is een fijne plek geworden om elkaar te ontmoeten. De keuken is over de hele lengte van de woonkamer geplaatst en is zo een statement geworden in de ruimte. De functie loopt over van keuken, naar dressoir en eindigt met een werkplek. De zitkamer is wat meer naar binnen gericht en met een mooie steen afwerking op de wand een fijne beschermde plek geworden. De woonkamer kreeg een aanbouw met een mooie stalen constructie voor zoveel mogelijk licht. De eetkamer die hier is gesitueerd is daardoor heel licht en nodigt in de zomer uit om de verbinding met buiten te maken. 

Op de zolder maakte ik een indeling voor de ouderslaapkamer met een douche en een halfhoge wand als hoofdbord en tegelijk ook afscheiding voor een werkplek. Zo blijft de lichtinval goed verspreid over de diverse functies van de ruimte.

Fotografie: Rosa van Ederen