Woonhuis Katwoude

In Katwoude werd ik uitgenodigd op een kaasboerderij. Een nieuwe generatie neemt het bedrijf over en mag daarbij ook in de bijbehorende hoeve komen wonen. Op de begane grond is de kaaswinkel gevestigd en op de eerste verdieping werd de verbouwing gestart, want het ademde helemaal de jaren '70. Het balkenplafond zat verstopt achter houten schrootjes en de deuren waren afgewerkt met houtfineer. De opdrachtgevers hebben beiden een andere stijl die in dit ontwerp op eigenzinnige wijze wordt gecombineerd. Waar hij is van strak, mat en wit houdt is zij van brocante, oud en gezellige decoratie. We begonnen met het maken van diverse indelingen, om tot de meest functionele indeling te komen.

 

De badkamer werd naast de ruimte met wasmachine en droger gesitueerd. Met 3 kleppen die in het tegelwerk aan de wand zijn verwerkt, kun je de was sorteren die uitkomt in de wasruimte. Zo'n leuke vondst die ontstond toen ik in het plan van eisen voor de badkamer de 3 wasmanden tegenkwam. Om de badkamer zo strak mogelijk te houden ontstond dit ontwerp, zodat losse wasmanden niet nodig waren. In de badkamer werd aan beide stijlen gedacht. Mat wit, maar voor haar soms met een structuur en de combinatie met een houttegel en een tegel met een bladmotief maakt de badkamer sfeervol en warm. Het royale bad staat in het midden op een kiezelvloer. Houten tegels markeren een streep van wand tot wand. En bij het bad wordt deze onderbroken, zodat er stap tegels ontstaan voor een 'wellness' gevoel.

 

De keuken ontwierp ik met de gedachte om zo goed mogelijk aan alle praktische wensen te voldoen. Slimme systemen om elke hoek goed te benutten en een moderne afzuiging in het blad, dat nog vrij nieuw was in de keukenwereld en een uitkomst vanwege het balkenplafond. Hier worden beide stijlen gecombineerd door een mat witte keuken, inclusief het blad en apparatuur te combineren met oude deuren die de lange kastenwand onderbreken. Het is een klein detail, maar door de witte omgeving ook juist een statement. De vloer is van notenhouten planken gemaakt en heeft daardoor een hele warme uitstraling. Dit is bewust, om zo als tegenhanger voor de witte strakke elementen te dienen. De barkrukken hebben poten van notenhout met een mat witte zitting, die perfect aansluit op de vloer en de keuken. 

 

Bij de trap naar de tweede verdieping werd een trede verlengd om zo een dressoir te vormen en dat maakt van de trap een meubel van notenhout, dat mooi overloopt in de rest van de woonkamer. Het uitzicht net over de dijk heen is fenomenaal. Het is een prachtig panorama beeld, omdat de hoeve in een bocht aan de dijk is gelegen. vandaar dat de zichtlijnen vanuit eetkamer, zitkamer en keuken naar buiten zijn gericht. 

Fotografie: Rosa van Ederen